МОЛЯ ПОСОЧЕТЕ ДАТА НА РАЖДАНЕ

ПОТВЪРДЕТЕ, ЧЕ СТЕ НАД 18 ГОДИНИ

Сливенска Перла

Легендарната българска гроздова ракия „Сливенска перла” е създадена през 1979 г. Това е първата лицензирана ароматна гроздова ракия в България, като лицензът е издаден още същата година. Специалното в елитната напитка е, че е създадена от ароматните сортове грозде (оттам и названието „ароматна”) Мускат О’тонел и Перл дьо Ксаба.

Създател на легендарното алкохолно питие е инж. Георги Гергинов. Той създава „Перлата“ заедно с тогавашния директор на винпрома „Вини” Нено Ненов.

„За да се получи добро питие, трябва много добре да познаваш лозата”, казваше Гергинов. Отличник на лозаро-винарския техникум в гр. Перущица. Гергинов изключително се гордееше със своето творение „Сливенска перла”, за която казваше: „Перлата на сливенските гроздови ракии, дамското колие на ракиите от Сливен”.

Първата партида от финото алкохолно питие е 8070 л. В годината на създаването на „Перлата” са произведени общо 5 тона. Същата година ракията доказва високата си класа, като получава златен медал на Международния мострен панаир в гр. Пловдив и оценка “К”( означава световен или над световен клас). През 1980 г. са произведени 50 тона от ракията, за да може да бъде пусната в масова продажба.

Веднъж завоювала високото признание, „Сливенска перла” поддържа и развива реномето си. За тази цел вече 37 години специална дегустационна комисия всяка година определя съотношението между сортовете, за да бъде запазен уникалният вкус един и същ. От всяка реколта се запазва малка партида, която да служи като еталон при производството на новата реколта.

Първите дегустатори на напитката са били все величия за своето време. Първи я опитват естествено в Държавно стопанско обединение „Винпром”. После в Окръжния комитет на партията, а след това и първите хора в държавата – членовете на Държавния съвет. „Перлата” бързо се налага заради изключителното си качество. Тя става редовното питие на чуждестранните делегации от тогавашния СССР, Полша, Унгария, ГДР и т.н., при визитите им в града на сините камъни. Ароматната ракия става гордостта на Сливен и една от двете му емблеми, заедно с местността „Карандила”.

От 2003 г. „Сливенска перла” е защитена търговска марка в ЕС. Тя е една от първите Български ракии регистрирани за търговия в ЕС. Като всяка велика рецепта и тази на „Перлата” се пази в тайна. Създателят ѝ би бил щастлив, че с уникалната ракия ще остави следа след себе си, с която „Вини Сливен” да продължава да се гордее. Девизът на Гиргинов: „За да можеш, трябва да знаеш, за да знаеш, трябва да предвиждаш”. Твърди се, че тази максима му помагала да задоволява вкусовите предпочитания на хората.

Производство

„Сливенска Перла“ е продукт от ароматните сортове грозде Мускат О’тонел и Перл дьо Ксаба. Качеството на бъдещия еликсир се гарантира още на лозето. Гроздето се подбира според своята захарност, която е между 19 % и 21% при контролирани общи киселини. Гроздето берем на ръка. След, което отделяме зърната от чепките или така познатия процес на „ронкане“. Следва ферментация, която е поотделно за всеки сорт, поради различното време на зреене.

След ферментацията от полученото бяло вино се дестилира „Сливенска перла”. Специфичен момент отличаващ я от всички останали напитки от същата категория е режимът на дестилация. Използва се дестилационно-ректификационна инсталация с непрекъснато действие тип ДК-2. Виното влиза в дестилационната колона при определена температура. По време на процесът на дестилация се получават т.нар. флегми – възвратни алкохоли, част, от които се извеждат с дестилата. От съществено значение е и алкохолният градус, при който се събира самият дестилат до 65 – 75 об.%. Всички тези стойности (пропорциите на различните сортове грозде и на флегмите, температурните и алкохолните режими) са установени още през 1979 г. и се спазват стриктно и до днес. В „Сливенска перла” не се слага захар, като част от нейната рецепта, това се спазва в продължение на всичките 37 години.

Специалните методи на дестилация и отлежаване помагат да се запази специфичния финес и аромат на ракията.

„Сливенска Перла“ отлежава в дъбови бъчви от 6 месеца до година. Най-добрите дестилатни партиди оставяме да отлежават в дъбови бъчви 3 и повече години.